В хода на валутната търговия в сряда сутринта щатският долар е стабилен спрямо еврото и паунда, покачва по отношение на японската йена.

Фокусът на търговците остава върху ситуацията с идентифицирането на нов щам "омикрон" на COVID-19 и последствията от него за растежа на световната икономика. Първите случаи на "омикрон"са потвърдени в Бразилия, която стана 20-ата страна в света, съобщила за откриването на новия щам на коронавируса .

Администрацията на САЩ подготвя по-строги изисквания за тестване за всички влизащи в страната, включително американците, за да предотврати разпространението на омикрон, пише The Washington Post, позовавайки се на свои източници.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл предупреди, че разпространението на новия "омикрон" на COVID-19 крие рискове и за двете части от компетенциите на Централната банка, тъй като може, от една страна, да изостри инфлацията и, от друга, да ограничи заетостта.

"Подновеното нарастване на заразените сCOVID-19 и появата на щама "омикрон" крият рискове за заетостта и икономическата активност, като същевременно създават допълнителна несигурност относно инфлацията", каза Пауъл в изявление, подготвено за речта му пред банковата комисия на Сената. Нарастващи опасения от новият щам ще намали желанието на хората да работят лице в лице, забавяйки възстановяването на пазара на труда и влошавайки проблемите във веригата на доставки."

Изявлението на Пауъл беше възприето от трейдърите като сигнал, че повишаването на основния лихвен процент на Фед може да бъде отложено за по-далечно време , отколкото се очакваше преди, каза Bloomberg.

Към 10:40 ч. българско време общата валута понижава курса си с 0,19% спрямо американската, като се търгува по $1,1311 за едно евро, в сравнение с $1,1338 за евро в края на предишната сесия.

Доларът се покачва спрямо японската валута с 0,18% - до 113,48 йени срещу 113,17 йени при закриване на търговията във вторник.

Британската лира стерлинг в сряда сутринта остава стабилен по отношение на долара и се разменя на ниво $1,1304 за един паунд.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес загуби 0,09%, по-широкият индекс на долара WSJ се понижи с 0,04%.