В началото на днешната валутна търговия йената поевтинява спрямо американския долар и еврото след няколкодневното укрепване на японските пари. 

Сутринта на пазарите в Азия стойността на йената по отношение на „зелените пари” се намали до 104,44 в сравнение с нивото от 103,94 йени, постигнато в края на вчерашната търговия. 

За предходните 7 сесии курсът на йената спрямо долара се покачи с 3 процента на фона на силното търсене на валути „тихи пристанища” във връзка с опасенията за възможно излизане на Великобритания от ЕС. 

За еврото днес дават 118,36 йени при 117,59 вчера в края на търговията. 

Министърът на финансите на Япония, Таро Асо, днес заяви, че властите нямат намерение „лекичко” да се върнат към интервенции на валутни пазар. Това отслаби опасенията за отслабването на йената в резултата от действията на правителството. Миналият петък министърът говори за необходимостта от мерки против „едностранното и спекулативното” засилване на японската валута. 

Курсът на долара спрямо еврото днес сутринта слезе до нивото $1,1334 в сравнение с  $1,1314 при закриването на търговията в понеделник. 

Трейдърите чакат изказването на шефа на Федералния резерв на САЩ, Джанет Йелън. Утре тя ще представи шестмесечния отчет на ФЕД в Сената на САЩ, а в четвъртък - в Долната камара на американския Конгрес. 

Британският фунт стерлинг днес продължава да поскъпва, след ръста му от  3,6% спрямо долара през предишните две сесии. Курсът на паунда сутринта е $1,4710 против $1,4698 в края на вчерашната търговия.