Еврото се търгува малко над паритета спрямо щатския долар по време на валутната търговията в петък сутринта. Японската йена леко поскъпва спрямо долара и еврото, британската лира стерлинг поевтинява.

Общата европейска валута завършва трета поредна седмица със спад по отношение на долара, като последните дни стойността на двете валуте се изравни да първи път път от 20 години.

Освен руско-украинския конфликт, еврото е подложено на натиск от политическата криза в Италия, както и страховете за състоянието на икономиката на еврозоната.

Италианският премиер Марио Драги подаде оставка в четвъртък вечерта, но президентът Матарела не я прие. Сега италианският парламент ще трябва да гласува, което ще покаже дали правителството на Драги има подкрепата на мнозинството от депутатите.

Слабото евро се отразява негативно на икономиката на региона, увеличавайки цената на вноса. Това подкрепя вече високото ниво на инфлация в Европа, като същевременно поевтинява европейския износ на международните пазари, пише The Wall Street Journal.

"Това е ужасна ситуация за еврозоната", каза инвестиционният директор на Abrdn Джеймс Ати. Той прогнозира, че еврото може да падне до $0,90 или по-ниско в краткосрочен план.

Към 10:09 часа българско време ощата европейска валута се търгува за 1,0015 долара за едно евро в сравнение с $1,0018 за евро в края на предходната сесия. В хода на търговията в четвъртък курсът падна до $0,9981 - най-ниското ниво за последните двадесет години.

Доларът поевтиня спрямо японската валута с 0,08% - до 138,59 йени срещу 138,96 йени за долар в края на вчерашната търговия. Стойността на единната европейска валута се понижи по тоношение на японската с 0,11% - до 139,07 йени за едно евро спрямо 139,23 йени за евро в четвъртък.

Британската лирастерлинг днес сутринта поевтинява спрямо долара и се търгува по $1,1813 за един паунд срещу $1,1824 за паунд при закриването на предишния търговски ден.

Индексът ICE US Dollar, който измерва стойността на щатския долар спрямо шест основни световни валути, днес се повиши с 0,07%. Междувременно индикаторът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 валути, добави 0,02%.