Министерството на финансите вчера опита да емитира още 200 милиона лева дълг, но не успя, поради неизгодни лихвени условия. Държавата пусна на финансовия пазар ценни книжа за 200 милиона лева, но инвеститорите са поискали много висока доходност, обясни в Народното събрание министърът на финансите Росица Велкова.

По думите й, "аукционът, който беше проведен вчера, е с изключително висока доходност, в следствие което към момента отменихме тази емисия, защото в крайна сметка ни е необходима ликвидност, но не на вяска цена".

Ако наистина се стигне до дефицит от 6,6% догодина, това отдалечава страната ни от приемането в еврозоната, подчерта Росица Велкова. Тя посочи, че това усложнява поемането на нов дълг, следователно - осигуряването на ликвидност в държавата.

"Това категорично отдалечава всякакви перспективи на България за еврозоната. Което беше, малко или много ключово е, че все още е налична подобна перспектива. Ключово за доходността, която имахме септември месец на външната емисия.

Така че, мисля, че много трудно би се осигурила ликвидност, тъй като в момента пазарите, знаете, са изключително волатилни, изключително лоши са перспективите пред пазарите. Дори Германия трудно набира обеми от международните пазари", обясни въпроса финансовият министър.

Ситуацията с държавния дълг продължава да се влошава

Сривът на държавния дълг продължава

Облигациите с падеж след 3 години и 10 месеца вече гонят доходност от 4.5%