Рейтинговата агенция Fitch очаква петролът да падне до цена от 45 долара за барел, предаде CNBC. Прогнозата им идва въпреки големите надежди, възлагани на ваксината срещу коронавирус.

Това е с 9% по-ниска стойност от прогнознята оценка на Refinitiv Eikon, според които Брент ще се търгува при цена от минимум 49,35 долара за барел, като медианната прогноза е за 50 долара за барел. Това обаче е сходно виждане с Американското бюро за енергийна информация, супер които съответната ще струва 46,35 долара за барел догодина.

"Очакваме средната цена на петрола да е 45 долара за барел Брент догодина", каза старшият директор на Fitch Дмитрий Марниченко. "Това е при допускане, че търсенето ще остане слабо поне до второто полугодие, тъй като прогресът с масовото ваксиниране няма да е бърз."

През тази седмица Великобритания стана първата страна, одобрила ваксината на Pfizer. Тя ще достигне до медицинските служители през следващата седмица.

Но ще са необходими месеци, преди медикаментът да стане достъпен масово

Същевременно цената на петрола нарасна, когато фармацевтичните компании обявиха, че медикаментите им работят на над 90%.