Атина е набрала 3 милиарда евро от пускането на нови петгодишни облигации при лихва 4,625 процента, като офертите са били за над 6,5 млрд. евро.

Някои от медиите в страната определят този ход на кабинета като успешен, а други като връщане назад към 2014 г., когато страната направи такъв опит, завръщайки се на капиталовите пазари, съобщава БТА.

Вестник "Нафтемборики" цитира финансовия министър, който обявява, че правителството смята да предприеме и други такива опити по отношение на пазарите. 

В интервю за изданието представителката на МВФ в Атина Делия Велкулеску отбелязва, че пробното излизане на Гърция на пазарите трябва да върви в крак с целите на спасителната програма, като предупреждава, че всякакво допълнително външно финансиране на страната може да увеличи дълга, а това според нея не бива да се случва.

Официално: Гърция отново излиза на дълговия пазар след кризата

Официално: Гърция отново излиза на дълговия пазар след кризата

Атина пуска облигации с 5-годишен матуритет

Вестник "Та неа" пише, че Берлин е приветствал излизането на Гърция на пазарите, но германската страна припомнила, че правителството в Атина следва да продължи да се придържа към реализацията на договорените с кредиторите реформи. 

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле също е приветствал излизането на Гърция на пазарите. В съобщение на германското финансово министерство се отбелязва, че завръщането на Гърция на капиталовите пазари е било и цел на текущата консолидационна програма. Вестник " Катимерини" пише, че Гърция се е завърнала на пазарите след три загубени години. 

Изданието "Прото тема" коментира, че "дитирамбите" в крайна сметка не са постигнали целите, които правителството е очаквало и че готвеното от него тържествено отбелязване на този успех засега се отлагал за неопределено време. Според вестникът това е станало, защото лихвеният процент, който кабинетът е осигурил за емитираните нови петгодишни облигации в действителност е бил много по-голям от този, постигнат при предишното излизане на Гърция на пазарите през пролетта на 2014 година. 

Специалисти, анализатори и представители на опозицията смятат, че след този акт Гърция ще може да получи заеми, които ще са много по-скъпи, отколкото през 2014 година.