Нов доклад, цитиран от световните сайтове за криптовалути, съобщава, че крипто борсата Gemini, притежавана от Тайлър и Камерън Уинкълвос, е изтеглила близо $280 милиона от Genesis Global и то само месеци преди крипто кредиторът да започне замразяване на клиентските депозити и в крайна сметка да подаде молба за банкрут, пише Crypto News.

Преди време Genesis и Gemini заедно предложиха програма "Печелете", която позволяваше на клиентите да печелят лихва върху своите притежания в криптовалути.

Genesis обяви фалит на банковия си бизнес

Още една крипто компания фалира

Поредно сътресение в сферата на дигиталните активи

Съгласно тази програма потребителите на борсата могат да заемат своите цифрови активи чрез Genesis. През август 2022 г. Gemini извършва значително изтегляне на средства в криптовалути от Genesis, според информация, подадена от анонимен източник, цитиран от The New York Post.

Тегленето е направено, за да се създаде резерв за потребителите на Gemini Earn. Средствата, изтеглени от Genesis, са били предназначени за създаването на резерв, имащ за цел да улесни незабавното обратно изкупуване за участниците в програмата Gemini Earn.

Новият доклад твърди, че нито едно от изтеглянията не е било насочено към основателите на Gemini.

Припомняме, че след колапса на борсата за криптовалути FTX, който значително повлия на целия глобален крипто пазар, Genesis замрази тегленията на клиентите си.

Gemini съди Genesis за това, че не е върнал $1,1 милиарда, за да си спечели потребители.

През януари тази година Genesis Global подаде молба за защита от фалит в Ню Йорк. Оттогава насам Gemini подаде иск за несъстоятелност в съда, от името на потребителите на своята програма Earn, търсейки $1,1 милиарда.

През месеците след първоначалното замразяване на тегленията, Gemini, Genesis и компанията-майка Digital Currency Group (DCG) участваха в преговори за уреждане на сметките, които понякога бяха и публични със спорове, включващи основателя на DCG и близнаците Уинкълвос.

И макар че през февруари беше постигнато предварително споразумение, то така и не беше финализирано. Последвалите преговори също не успяха да доведат до взаимно приемливо споразумение, което накара Gemini да съди DCG за измама през юли.

В делото Gemini твърди, че се е опитала да прекрати програмата Earn в средата на октомври 2022 г. Говорител на DCG отхвърли съдебния иск като "публичен трик" и отрече да е извършил каквито и да е нередности.

И за да стане още по-сложно, днес Genesis съди своята компания-майка DCG  за над $620 милиона неплатени заеми. Както Genesis, така и Gemini са изправени пред обвинения от страна на Комисията за ценни книжа и борси на САЩ, заради програмата Earn, която според разследващите "представлява нерегистрирана продажба на ценни книжа".

FTX ще ликвидира $3.4 милиарда в криптовалути - какво следва

FTX ще ликвидира $3.4 милиарда в криптовалути - какво следва

Крипто индустрията очаква големи събития