Кредитният бизнес на крипто компанията Genesis вече е в състояние на фалит, след като поиска защита от кредитори пред американски съд, съобщават световните агенции. Това е пореден удар в сферата на дигиталните активи след борсата FTX и крипто банката BlockFi.

За момента търговските и попечителските дейности не са засегнати.

Платофрмата за крипто кредитиране Genesis спира тегленията на клиенти и отпускането на нови заеми

Поредна крипто платформа спря плащанията към клиентите си

Пряк ефект от фалита на крипто борсата FTX

Genesis Global Capital спря тегленето на клиентите си на 16 ноември. Според източници на "Ройтерс" големи заеми от крипто банката са теглили хедж фондът Three Arrows Capital и търговската компания Alameda Research, които в последствие банкрутираха.

През последните месеци ръководството на Genesis търсеше варианти за намиране на свеж капитал, за да може да удовлетвори исканията по блокираните депозити за 900 млн. долара. По-рано този месец компанията съкрати 30% от своите служители.

Фалиралият криптогигант FTX възстанови активи за над $5 милиарда

Фалиралият криптогигант FTX възстанови активи за над $5 милиарда

Това твърди адвоката на борсата за криптовалути Анди Дидерих

Според съдебните документи платформата има над 100 000 кредитори и между 1 млрд. и 10 млрд. долара задължения. Очакванията ѝ са в хода на преструктурирането ще бъдат намерени средства, за да се покрият необезпечените задължения. Към момента Genesis Global Hold (една от групата компании във фалит) има 150 млн. долара кеш и се обмислят допълнителни мерки за набиране на средства.

Genesis е собственост на компанията Digital Currency Group, в чието портфолио е и мениджърът на крипто активи Greyscale, който управлява над 10 млрд. долара. Опасенията са, че кризисната ситуация може да се прехвърли и на него.