Кредитният клон на банката за крипто инвестиции Genesis Global Trading временно преустановява обратно изкупуване и отпускане на нови заеми след колапса на FTX, съобщи временният изпълнителен директор Дерар Ислим по време на разговор с клиенти в сряда, предава CoinDesk.

Звеното, известно като Genesis Global Capital, обслужва институционална клиентска база и има 2,8 милиарда долара общи активни заеми към края на третото тримесечие на 2022 г., според уебсайта на компанията .

Genesis Trading, която действа като брокер на Genesis Global Capital, е независимо капитализирана и оперирана отделно от тази кредитна единица, казва Ислим. Той добави, че услугите за търговия и попечителство на Genesis остават напълно работещи.

Ислим каза на участниците в разговора, че Genesis проучва решения за заемното звено, включително намиране на източник на свежа ликвидност. Той каза, че Genesis възнамерява да разкаже подробно своя план на клиентите следващата седмица.

Собственикът на Genesis Digital Currency Group (DCG) също е компанията майка на криптоборсата и информационен сайт CoinDesk.

"Днес Genesis Global Capital, кредитният бизнес на Genesis, взе трудното решение да спре временно обратното изкупуване и отпускането на нови заеми. Това решение беше взето в отговор на екстремното разместване на пазара и загубата на доверие в индустрията, причинени от имплозията на FTX", каза Аманда Коуи, вицепрезидент по комуникациите и маркетинга в DCG.

"Това решение оказва влияние върху кредитния бизнес в Genesis и не засяга търговския или попечителския бизнес на Genesis. Важното е, че това решение няма влияние върху бизнес операциите на DCG и другите ни изцяло притежавани дъщерни дружества", добави Коуи.

Решението идва след наказателен период за индустрията след срива този месец на крипто компаниите на Сам Банкман-Фрайд FTX и Alameda Research. Ислим съобщи, че драматичният спад на FTX е стимулирал заявки за теглене, които надхвърлят текущата ликвидност на Genesis.

Миналата седмица Genesis разкри, че неговият отдел за деривати има около 175 милиона долара заключени средства в своята сметка за търговия във FTX. В резултат на това DCG избра да подсили баланса на Genesis с вливане на собствен капитал от 140 милиона долара.

Съобщението беше отбелязано от Gemini, крипто борсата и попечителя, която е в партньорство с Genesis.

"Ние работим с екипа на Genesis, за да помогнем на клиентите да осребрят средствата си от програмата Earn възможно най-бързо", съобщава Gemini в изявление. "Разочаровани сме, че програмата Earn няма да бъде изпълнена, но сме окуражени от ангажимента на Genesis и нейната компания майка Digital Currency Group да направят всичко по силите си, за да изпълнят задълженията си към клиентите по програмата Earn." Програмата Earn е подкрепена от Genesis и дефакто също е блокирана в момента.

По-рано през годината Genesis претърпя големи загуби и поради фалита на хедж фонда Three Arrows Capital (3AC). През годината фалираха или спряха плащания платформи като Celsius, Voyager, BlockFi и FTX.