Германия се подготвя за вълна от фалити от днес, след като мораториумът, който трябваше да помогне на компаниите да преживеят кризата, приключва днес, пише Bloomberg.

От този месец компаниите, които не могат да покрият разходите си, отново ще трябва да търсят защита в съда. От март досега правилата бяха променени, за да дадат глътка въздух на затруднения бизнес.

"Тези, които можеха да бъдат спасени, бяха спасени", казва Тилман Питърс, управляващ партньор във Falkensteg. "Броят [на фалитите] неминуемо ще се покачи", смята той.

Помощта бе част от правителствен пакет, който трябваше да омекоти удара за бизнеса. Сега, когато защитата е премахната, и тъй като се очаква голяма вълна от фалити, нивата на банкрут ще останат високи поне до третото тримесечие на следващата година, според доклад на Commerzbank, втората най-голяма банка в страната.

Компаниите с твърде много дълг, но недостатъчно средства, с които да покрият краткосрочните си нужди, все пак могат да отложат процедурата до края на годината, което им дава още малко време, за да намерят спасение. Ситуацията можеше и да е по-лоша, според икономистите Йорг Кремър и Марко Вагнер. Според тях ситауцията ще бъде по-малко драматична, отколкото в началото на века. А през януари се очакват и нови мерки, които ще направят преструктурирането на дълга по-лесно.

Зомби компании: Вълна от закъснели фалити може да залее Германия

Зомби компании: Вълна от закъснели фалити може да залее Германия

Берлин даде възможност на закъсалите компании да не фалират до септември. Но какво ще се случи след това?