Да ги спасят или да ги оставят да умрат - това бе въпросът през март в най-голямата икономика в Европа, Германия. Правителството реши да ги спаси.

На теория, компаниите, които не могат да покрият задълженията си и са натрупали огромни дългове, трябва да подадат документи за банкрут. Но от 1 март това вече не е така благодарение на нов закон, който ще остане в сила поне до края на септември, пише Deutsche Welle. Периодът бе нужен на множество компании, за да се справят с щетите от пандемията. Поглед към БВП на Германия подчертава проблема: дори и през първото тримесечие на 2020 г. икономиката се свива с 2%, а през второто - с цели 10%. Анализатори очакват през цялата 2020 г. БВП да се свие с между 5% и 8%.

Бяха приети и пакети с помощи на стойност милиарди евро в Германия и ЕС. Нарастват обаче опасенията, че през октомври ще ни залее вълна от фалити.

Засега броят им намалява - през първите 6 месеца спадът е в размер на 8% спрямо същия период на миналата година. Но дори и на пръв поглед това да изглежда като успех, данните по-скоро показват, че компаниите се възползват от временното законодателство.

Патрик-Лувдиг Ханцш от кредитната агенция Creditreform обаче предупреждава, че е важно да се даде възможност на пазара да се регулира сам чрез фалити по време на криза. "Ако никоя компания не напусне пазара, това означава, че вече не правим разлика между добър и лош бизнес модел", посочва той. И допълва, че това ще засегне и добрите компании.

Изследване на Deutsche Bank Research посочва, че подобни "зомби компании" гонят агресивна ценова политика, което в крайна сметка засяга и печалбата на здравите компании и пречи на структурните промени.

Клаус-Хайнер Рьол от German Economic Institute изразява притеснения за това какво ще се случи, когато временният закон спре да работи. Той посочва, че вълна от фалити ще натежи и над пазара на труда и банките.

Но засега не знаем колко тежко е положението. Ханцш припомня, че фалитите играят ролята на сеизмограф, който измерва настоящото състояние на иокномиката. Но тъй като този инструмент не работи в момента, Creditreform се обръща към други индикатори.

"Направихме преглед на плащанията, входящите поръчки и други аспекти и стигнахме до заключението, че компаниите не са добра ситуация", казва той. Много от тях остават без средства; има все повече и повече забавяния на плащанията по сметки.

Според изследване от юни 2020 на IFO една пета от германските компании се притесняват, че няма да оцелеят след пандемията.

Ако коронакризата се задържи и настоящото временно законодателство бъде удължено и след септември, броят на зомби компаниите ще се покачи още повече. Президентът на Асоциацията на германските индустриални и търговски камари Ерик Швайцер вярва, че удължаването на законодателството ще нанесе удар по кредиторите и поставя още повече компании под риск.