Криптовалутите като bitcoin не са "новото злато", предупреждава Goldman Sachs в бележка до своите клиенти, препоръчвайки на инвеститорите да оставят ценните метали като част от своето портфолио. По-рано през седмица UBS изрази своя скептицизъм и нарече криптовалутите "спекулативен балон".

"Използването на ценните метали не е историческа случайност - те все още са най-добрият метод за запазване на стойност в дългосрочен план", казват от Goldman Sachs. Много коментатори вече изразиха мнение, че bitcoin може да измести златото заради ограниченото предлагане и увеличението на цената на криптовалутата при геополитическо напрежение.

Анализаторите от Goldman Sachs посочват редица недостатъци на "дигиталните пари" срещу златото. Дигиталните портфейли, в които се "държат" криптовалутите, могат да бъдат разбити от хакерите, а самите цената на самите "монети" може да пострада сериозно заради "значими регулаторни рискове".

Така например наскоро Китай обяви, че забранява борсовата търговия на криптовалути и сложи край на първоначалното предлагане на криптовалути, което срина цената на bitcoin.

По време на криза криптовалутите са под риск и от проблем с мрежата или инфраструктурата, сочат анализаторите на инвестиционната банка.

Друг минус, който Goldman Sachs посочва, е конкуренцията от други криптовалути - докато при златото така няма. Разбира се, анализаторите припомнят и сериозната волатилност: 7 пъти по-голяма, отколкото при ценния метал.

Bitcoin обаче привлича с друго: от началото на 2017 г. цената му подскочи с почти 500%, докато златото поскъпна с едва 10%.