Банката на Англия представи първите банкноти с изображението на крал Чарлз III, съобщи Sky News. Банкнотите ще влязат в обращение от средата на 2024 г.

"Много съм горд, че банката представи дизайна на нашите нови банкноти, на които ще бъде изобразен портрет на крал Чарлз III", каза управителят на Bank of England Андрю Бейли в изявление. Той отбелязва, че кралят ще бъде вторият монарх, който ще бъде изобразен на банкноти на банката.

Изображението на крал Чарлз ще се намира на лицевата страна на новите банкноти от 5, 10, 20 и 50 лири стерлинги. Обаче, както отбелязва телевизионният канал, новият дизайн почти не се различава с друго от съществуващите досега банкноти.

Отбелязва се също, че банкнотите с образа на покойната кралица Елизабет II ще останат законно платежно средство и банката ще ги изтегли от употреба само след като се "износят". Портретът на кралицата се появява за първи път върху британските банкноти през 1960 г.

По-рано през декември монети от 50 пенса с портрет на крал Чарлз III, влязоха в обращение в Обединеното кралство. Както при банкнотите, монетите с портрета на Елизабет II ще продължат да бъдат законно платежно средство.