След като в Китай започнаха експериментите в криптовалута, емитирана от Народната банка, сега централните банкери и в Австралия започват да разглеждат възможността за създаване на такава, става ясно от обявление на самата институция, предаде Cointelegraph.

В начинанието централната банка на Австралия ще си партнира с Commonwealth Bank, National Australia Bank, компанията за финансови услуги Perpetual и софтуерната компания ConsenSys. Засега е известно, че експериментите ще са насочени към "базирана на Etherium технология на дистрибутиран леджър".

Европейската комисия приема първи стъпки за признаването на криптовалутите

Европейската комисия приема първи стъпки за признаването на криптовалутите

"Стабилните койни" се разглеждат като инструмент за подпомагане на инвестициите в частния сектор

От централната банка прогнозират, че най-големите потребители на криптовалутата им ще е B2B секторът за синдикирани заеми и възможността за гарантиране на доставките със суапове.

"С този проект ние се стремим да разгледаме приложенията на криптовалута, емитирана от централната банка, както и нейната ефикасност, управление на риска и иновативност при финансовите транзакции, свързани с търговията на едро", каза гуверньорът ан централната банка Мишел Бълок.

Така управляваната от него институция обръща позицията си радикално спрямо септември, когато посочи, че "няма достатъчно солидни основания" да емитира криптовалута, тъй като по това време вече работеше New Payments Platfrom, която позволява осъществяването на разплащания почти в реално време.

Прогнозата е анализът на централната банка да е готов до края на годината, а резултатите от оценката ѝ да са готови по някое време през 2021 г.