Докато хората са фокусирани в мечия пазар на борсите, който беше прекъснат през миналата седмица, когато Конгресът и Сенатът се споразумяха за безпрецедентния пакет от мерки на стойност 2 трлн. долара, анализаторите може да пропуснат друг важен мечи пазар - този на долара, коментира Питър Шиф в подкаста си. Той повтори отново и прогнозата си, че хиперинфлацията вече не е най-лошият възможен сценарий, а най-вероятният.

Икономист: Най-вероятният сценарий е хиперинфлация

Икономист: Най-вероятният сценарий е хиперинфлация

Федералният резерв балонизира цялата икономика и сега няма какво повече да надува, смята експертът

"Мечи пазар на долара може да скрие някои от другите проблеми в икономиката", каза Шиф. "Спомнете си 70-те, когато доларът изгуби почти 70% от стойността си. Това означава, че докато през десетилетието номиналните загуби на борсите не са толкова сериозни, реалните загуби са огромни."

По думите му, подобно нещо може да се наблюдава отново, а САЩ приключва десетилетието в много тежко финансово състояние. И докато през 70-те доларът все пак остава резервна валута по света, макар и вече развързан от златото, в настоящата криза той може да се раздели с този си статус.

"Това означава, че американците ще трябва да спазват същите икономически правила, по които се ръководят всички останали", каза Шиф. "Ако искаме да потребяваме, ще трябва да произвеждаме. Ако искаме да заемаме, ще трябва да спестяваме. И американците трябва да се подготвят за грубо събуждане."

Фед създаде перфектната буря за следващата тежка криза

Фед създаде перфектната буря за следващата тежка криза

Понижаването на основния лихвен процент може да е лебедовата песен на и без това крехкия растеж

Промяната в статуквото със сигурност ще нанесе удар върху жителите на страната, ако Шиф се окаже прав. "Повечето американци, които вече са се пенсионирали, ще трябва да се върнат на работа", каза той. "А хората, които са планирали да спрат да работят, ще трябва да продължат, на практика докато са живи. Освен ако не направите нещо, с което да се защитите отсега."