Инфлацията е еврозоната се ускори и надхвърли вече рекордните нива — отказвайки да се подчини на очакванията за забавяне и усложнявайки задачата пред Европейската централна банка, чиито представители твърдят, че ръстът е временен. Еврото поскъпна.

Потребителските цени растат с 5 процента през декември спрямо година по-рано, показват данните на Евростат, цитирани от Bloomberg. През преходният месец ръстът бе 4,9 процента, а очакванията на икономистите бе за повишение от 4,8 процента. Мярката, която изключва храните и енергията, показва повишение от 2,6 процента — колкото и през ноември.

Данните от петък увеличават натиска на Европейската централна банка, която вече има план за намаляване на пандемичните стимули, но изостава от далеч по-агресивните мерки на останалите големи централни банки.

Миналия месец президентът Кристин Лагард заяви, че очаква инфлацията да остане висока в краткосрочен план и по-късно през 2022 г. да започне да се забавя и да падне под целта от 2 процента. Според нея увеличение на лихвите не би бил правилен отговор на настоящия ръст. Пазарите обаче залагат на повишение на лихвите.

След индикация, че цените във Франция се стабилизират, гуверньорът заяви, че инфлацията в еврозоната достига пик.