Инфлацията в Съединените американски щати завърши 2021 г. на най-високото си ниво от 1982 г., след като устойчивото търсене от страна на потребителите засилва ефектите от предизвикания от пандемията недостиг, пише The Wall Street Journal.

Индексът на потребителските цени, който след колко плащат домакинствата за стоки и услуги, се покачва със 7 процента през декември спрямо същия месец на предходната година. През ноември той показа ръст от 6,8 процента. Това е най-високото ниво от 1982 г. и маркира третия пореден месец, в който инфлацията надхвърля 6 процента.

Индексът, който изключва храните и енергията, бележи повишение от 5,5 процента през декември — по-бързо от отчетените през ноември 4,9 процента и най-високото ниво от 1991 г.

На месечна база индексът бележи ръст от 0,5 процента през декември — спад на темпа на повишение спрямо октомври и ноември, показват още данните на Департамента по труда.

Цените на автомобилите и други дълготрайни стоки продължават да движат голямата част от инфлацията. Те растат заради проблемите във веригите за доставки, предизвикани от пандемията. Вчера председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че повечето икономисти очаква дисбалансите между търсене и предлагане да намалеят.

Данните от декември отразяват и първоначалното влияние на варианта омикрон върху икономиката. Новият вариант сваля цените на редица услуги, свързани с пътувания и свободното време.

Ръстът на цените на енергията се забавя, а горивата дори поевтиняват през декември. Цените на храните обаче продължават да са на високи нива.

През декември безработицата пада до 3,9 процента, при 4,2 процента през ноември. Средното почасово възнаграждение расте с 4,7 процента. Увеличението на заплатите допринася за високата инфлация, тъй като подкрепя по-високи разходи на домакинствата, но и защото повишава разходите на бизнеса за труд. Много от компаниите ги прехвърлят обратно върху потребителите.

През декември 49 процента от малкия бизнес казва, че планира да увеличи цените през следващите три месеца — лек спад спрямо анкетата от октомври и ноември, но близо до най-високите нива от поне 1986 г., откогато тя се провежда.

Въпреки проблемите, които омикрон създава, има индикатори, които показват, че проблемите в доставните вериги отслабват. Проучване сред производителите, проведено от Institute for Supply Management през декември, показва спад в цените и времето за доставка — което сочи, че недостигът на материали намалява.

Инфлацията в еврозоната достигна нов рекорд

Инфлацията в еврозоната достигна нов рекорд

Цените нарастват с 5 процента, основно заради енергията