Инвеститорите показват подновен апетит за рисков дълг с най-лош рейтинг на инвестиционния клас.

Облигациите с рейтинг BBB - най-ниското ниво на рейтинга над боклука - съставляваха две трети от новото предлагане на пазара на дълг с инвестиционен клас през първите 11 търговски дни на годината, драстичен обрат от наличието на по-малко от 50 % облигации с рейтинг BBB, според данни, събрани от Bloomberg.

Декември беше най-слабият месец за емитиране от 1995 г. насам, тъй като нестабилните пазари на акции и по-слабите макро настроения засенчиха нуждите от финансиране. Търговската война между САЩ и Китай, Федералният резерв, който обмисля още повишения на лихвите през 2019 г. и несъответствието между паричната политика в САЩ и останалия свят, допринесоха за по-малко благоприятна среда за кредитиране.

За същия период кредитните спредове, допълнителните премии над държавните ценни книжа, които инвеститорите плащар за да поемат по-рисков дълг, се разширяват с 16 базисни пункта, а висококачествените облигационни фондове преминават през четири последователни седмици изходящи потоци, според данните на фонда Lipper.

Оттогава анализаторите станаха по-позитивни по отношение дълга с инвестиционен рейтинг. На 4 януари стратезите на Bank of America завишиха оценката си дълга с висок рейтинг от underweight (по-слабо от общото представяне на пазарите) на overweight (по-добро от общото представяне на пазарите), добавяйки, че те са особено оптимистични за BBB рейтинга.

Morgan Stanley също наскоро преоцени своята донякъде низходяща позиция, като препоръча на инвеститорите да добавят известен кредитен риск, тъй като "краткосрочният риск спрямо възвръщаемостта при американския дълг се е подобрил значително". Тези ревизии идват след като стратезите на банката многократно предупреждаваха инвеститорите за потенциален негативен сценарий при BBB през последното тримесечие. Джес Стенли от Barclays потвърди тези опасения през ноември, като каза, че регулаторите трябва да се съсредоточат върху проблема с "падналите ангели" на пазара на корпоративния дълг.

Инвеститорите, изглежда, също са станали по-малко предпазливи. Неотдавнашното наводнение на сделки с BBB оценен дълг беше посрещнато със силно търсене, което позволи на кредитополучателите да осигурят по-ниски общи разходи за финансиране. Fox Corporation, отделение от 21st Century Fox, на които бе определен рейтинг Baa2 от Moody's и BBB от S&P, видяха поръчки, които бяха девет пъти по-големи от един техен транш за придобиването на свързани с Walt Disney облигации. Тарифите за абонаменти бяха средно шест пъти по-големи от общия размер на сделката от 6,8 млрд. долара.

"Факт е, че компаниите все още могат да сключват сделки, все още има търсене и ние изпреварваме миналата година по отношение на общия брой нови емисии," казва Закхари Чавис, портфолио мениджър в Sage Advisory Services.

"Фактът, че имате големи сделки е свидетелство за това, че добрите емитенти все още имат достъп до пазара", казва анализаторът на Bloomberg Intelence Ноел Хеберт в телефонно интервю.

Успехът на тези кредитополучатели дойде в същото време, когато инвеститорите се фокусираха върху макро заглавията, които засягат пазарите: най-дългото затваряне на правителството, отхвърлянето на сделката за Брекзит на Тереза ​​Мей, по-предпазливият Федерален резерв и приходите от най-големите банки на Уолстрийт. Това може да е сигнал, че е прекъсната връзката между кредитния пазар и по-широкия пазар. Кредитните показатели също донякъде се възстановяват от промяната през четвъртото тримесечие, въпреки че спредовете с инвестиционен рейтинг остават близо до средните за последните 2 години равнища, а изходящите потоци достигнаха 1.1 млрд. долара миналата седмица.

Ако първичният пазар на американските инвестиции е един от ключовите фактори за дълга през януари, то тогава желанието на инвеститорите да купуват това, което една група стратези нарича "облигации за лоши момчета " на фона на бурен макро фон, е положителен знак за дългови пазари.

Дори с наблюдаваните подобрения някои още са по-предпазливи. Опасността от "паднали ангели" още е налице в дългосрочен план, казва Чивас.