Ипотечните лихви в САЩ се повишиха за седма поредна седмица и достигнаха най-високото си ниво от ноември 2000 година.

Средният лихвен процент по 30-годишните заеми се повиши до 7,79% тази седмица спрямо 7,63% преди седмица, според правителствената ипотечна корпорация Freddie Mac. Година по-рано средният лихвен процент беше 7,08 на сто.

Петнадесетгодишните заеми в момента се предоставят при средно 7,03% годишно спрямо 6,92% седмица по-рано и 6,36% годишна лихва преди година.

Freddie Mac изчислява средните проценти въз основа на данни от около 80 доставчици на ипотечни кредити в цялата страна. Цените не вземат предвид потенциалните такси и други такси, свързани с ипотека.

Ръстът на разходите за ипотечно кредитиране за седем последователни седмици е най-дългият период от миналата пролет, каза главният икономист на Freddie Mac Сам Кхатър.

"Лихвите се повишиха с цели 2 процентни пункта само през 2023 г. и с наближаването на Хелоуин въздействието може да бъде призрачно за потенциалните купувачи на жилища. С малка или никаква активност на купувачите, достъпността на жилищата остава основна пречка за мнозина ", каза експертът, цитиран от finmarket.ru.

Традиционно цената на ипотечните кредити следва с леко закъснение динамиката на доходността на държавните облигации на САЩ, които от своя страна са чувствителни към повишаване на лихвите от Федералния резерв и прогнози относно динамиката им в бъдеще. Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ в четвъртък беше около 4,9% годишно, в сравнение с 4,99% преди седмица.