Испанското правителство подготвя спасителен пакет на стойност €3,75 млрд. за автомобилната индустрия в страната - втората най-голяма на Стария континент, пише Bloomberg.

Планът, който ще бъде представен днес, включва и реформи на законодателната рамка в областта на инвестициите и фискални правила, заяви премиерът Педро Санчес. Мадрид готви и подкрепа за туристическата индустрия.

Двете индустрии отговарят за общо 22% от испанския брутен вътрешен продукт, а производството на автомобили представлява една пета от износа на страната. И двата сектора пострадаха изключително тежко заради пандемията. През 2020 г. икономиката на Испания може да се свие с до 15%, гласи най-мрачният сценарий на централната банка.

Макар че няма местни автомобилни производители, огромни чуждестранни играчи като Volkswagen AG, PSA Group, Renault SA и Ford Motor Co. имат заводи в страната. CIE Automotive SA и Gestamp Automocion SA, листнати в Мадрид, са сред най-големите местни производители на авточасти.

Испания е вторият най-голям производител на автомобили след Германия, но местната индустрия страда. Nissan Motor Co. съобщи, че ще затвори завода си край Барселона.

Nissan потвърди, че решението за затварянето на завода ѝ в Барселона е окончателно

Nissan окончателно затваря един от големите си заводи в Европа. Въпреки че може да ѝ струва солено

Това ще засегне 23 000 работни места