В края на миналия месец испанското правителство обяви, че един от големите инвеститори в автомобилния сектор в страната - японската Nissan, планира да се изтегли от пазара там и да затвори един от ключовите си заводи в Европа. Тогава властите в Мадрид посочиха, че дружеството ще трябва да плати компенсация от 1 милиард евро за своето решение.

Изглежда обаче тази заплаха не е достатъчна, за да накара ръководството на компанията да промени решението си. Намерението ѝ да затвори базата си в Барселона беше потвърдено от президента на Nissan за Европа.

"Не виждаме друга алтернатива освен затварянето и работим в тази посока. Процесът вече започна", казва Джанлука де Фичи, цитиран от Cinco Días.

В интервю за El País Де Фичи посочва, че няма друго логично в икономически аспект решение за компанята да продължи да работи на испанския пазар.

Nissan затваря завода си в Барселона. И това може да ѝ струва €1 милиард

Nissan затваря един от основните си заводи в Европа. И това може да ѝ струва €1 милиард

Това ще засегне пряко 3000 работници и още 20 000, косвено свързани с бизнеса им

"Прочетох и чух коментарите на много групи с интерес, предлагащи идеята за оказване на натиск с цел продължаване на дейността ни. Но от проучването, което направихме, установихме, че няма икономически смисъл в това", казва още Джанлука де Фичи.

През миналата година японският производител Nissan обяви, че планира да разшири производството си в Испания като инвестира в страната 70 милиона евро.

С изтеглянето на Nissan Испания ще загуби не само голям производител в автомобилната индустрия, но и 3000 работни места в неговия завод и още 20 000 работни места, които са косвено свързани с дейността му в страната.

Що се отнася до значението на базата в Барселона за бизнеса на дружеството, може да се каже, че тя е най-голямата за него в Европа след тази във Великобритания.

Коронакризата уплаши автоиндустрията в Испания. И това застрашава 60 000 работни места

Коронакризата уплаши автоиндустрията в Испания. И това застрашава 60 000 работни места

Първият сигнал за това дойде от Nissan