Bitcoin може да има потенциал да отчете стабилни ръстове в дългосрочен план. Това прогнозират експерти от JPMorgan Chase, след като дигиталната валута достигна няколко исторически пика през последните седмици, но в понеделник отчете първи по-значителен спад.

Пазарната капитализация на криптовалутата към момента е около 575 милиарда долара. Според тях тя може да нарасне 4,6 пъти, което означава, че цената на bitcoin може да достигне 146 000 долара, изчислява Николаос Панигиртзоглу от банката.

Той подчертава, че постигането на това зависи от волатилността на дигиталната валута, както и от привличането на институционални инвестиции, след като някои я посочват като възможен конкурент на златото.

В понеделник bitcoin изгуби 17% от стойността си, което беше най-големият спад от март миналата година насам. Той дойде след като цената мина 34 000 долара за първи път в историята през този уикенд.

Резките движения от последните дни припомнят за известната волатилност на най-голямата криптовалута, която само през последната година увеличи 4 пъти стойността си.