Възходът на криптовалутите и по-широкото им възприятие от институционалните и дребните инвеститори идва за сметка на златото, смятат в JPMorgan Chase & Co.

От октомври насам парите, инвестирани в ценния метал, се местят в bitcoin — тенденция, която ще продължи в дългосрочен план, тъй като все повече институционални инвеститори заемат позиция в криптовалутите, казват от банката, цитирани от Bloomberg.

JPMorgan е само една от няколкото банки на Уолстрийт, които прогнозират значителна промяна в настроението на инвеститорите и все повече интерес в криптовалутите, които печелят популярност като инвестиционен клас. Тази тенденция представлява проблем за биковете в цените метали през следващите години.

"Интересът към bitcoin от институционалните инвеститори тепърва започва", казва стратезите на институцията.

Снимка 508976

От октомври Grayscale Bitcoin Trust отчита приток на средства в размер на $2 млрд. В същото време ETF, които следят цената на златото, отчитат изходящи потоци в размер на $7 млрд.

Изчисленията на JPMorgan подсказват, че bitcoin отговаря за едва 0,18% от активите на семейните офиси (single family office (SFO); компания, която управлява капитала, инвестициите и бизнеса на едно семейство), докато златото отговаря за 3,3%. Преместване на средства от единият актив към другия означава свеж приток на милиарди към криптовалутите.

В краткосрочен план JPMorgan допуска корекция при bitcoin и възстановяване на златото.

Институционалните инвеститори вложиха $429 млн. в криптовалути за седмица

Институционалните инвеститори вложиха $429 млн. в криптовалути за седмица

Вторият най-силен резултат в историята