Цената на златото в сряда сутринта коригиращо намалява след ръста от 1% във вторник. Тази динамика бе повлияна от резултатите от телевизионния дебат в САЩ между действащия президент Доналд Тръмп и претендента за поста му Джо Байдън, сочат данните от днешната търговията.

Стойността на декемврийските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк днес сутринта спада с 0.44%, или с 8,4 долара, до 1894,8 долара за тройунция.

Цената на декемврийските фючърси за среброто се понижиха с 2,27% до 23,89 долара за унция.

Котировките на златото се покачиха значително във вторник, като се повишиха с над 1%, докато търговците очакваха първия предизборен тв дебат с участието на републиканския президент Доналд Тръмп и неговия демократ съперник Джо Байдън.

Дискусиите се проведоха в атмосфера на непримирими противоречия, като кандидатите непрекъснато се прекъсваха и използваха извънпарламентарен език. Отговаряйки на въпросите на модератора, кандидатите по същество повтаряха своите добре познати позиции пред избирателите.

В същото време някои телевизионни зрители вярват, че Джо Байдън е спечелил предизборния дебат, според блиц анкета на CNN.

"Златото навлезе във временна фаза на консолидация, но това може да бъде краткосрочна корекция в рамките на дългосрочния растеж, когато се приближим до втория пакет стимули за САЩ", каза Маргарет Янг, стратег на DailyFx, цитирана Ройтерс.

В началото на август цената на златото се повиши над 2 хиляди долара за унция, но от началото на септември котировките трайно слязоха доста под това ниво.