Пандемията донесе икономически проблеми на много страни по света, но за един германски град с големината на Бургас тя се превърна в златна мина.

В новата си 30-годишна история двестахилядният Майнц е на постоянен минус - приходите в общинската хазна значително изостават от разходите. През тази година обаче градската управа удря истински джакпот, който докарва бюджета до едномилиарден излишък. 

Печелившият фиш се оказва едно от най-важните предприятия в борбата с пандемията - създателят на ваксини BioNTech, чиято централа се намира в града. Негово изобретение е ваксината, произведена от Pfizer и превърнала се в №1 препарат за превенция на вируса в Европа и САЩ. Огромните продажби докарват и огромна печалба за създателя й - само за деветмесечието на 2021 година тя възлиза на 7,1 милиарда евро.

Турският предприемач, който стана милиардер благодарение на ваксината на Pfizer и BioNTech

Турският предприемач, който стана милиардер благодарение на ваксината на Pfizer и BioNTech

Угур Сахин вече е сред топ 500 на най-богатите хора в света с нетно състояние от $5,1 милиарда

Огромният приход за компанията носи със себе си и огромни разходи за корпоративен данък, който според германското законодателство отива в местния бюджет. Така, един от най-задлъжнелите градове в Германия за първи път от 30 години ще има стабилен бюджет през следващата година без нови заеми, разказват германските медии.

Нещо повече, събраните нови данъци стигат за покриването на голяма част от стария дълг, което обаче предстои да бъде решавано от местната управа. Очакваният излишък е в рамер на 1,1 милиарда евро за 2021 година и допълнителни над 500 милиона евро през 2022 година. Същевременно дълговете в края на 2020 година възлизат на ... точно 1,1 милиарда евро.

BioNTech е основана през 2008 година от съпрузите Угур Шахин и Йозлем Тюречи, и австрийският онколог Критоф Хюбер. Първоначалната цел на компанията е да разработи нов вид имунотерапия срещу рак. Преди да направи дебюта си на американската фондова борса, тя получаваше значителна част от финансирането си от германските братя милиардери Томас и Андреас Щрюнгман, които са забогатели благодарение на производителя на генерични лекарства Hexal, продаден по-късно на швейцарския гигант Novartis.

Moderna, Pfizer и BioNTech мога да спечелят $32 милиарда от ваксините си през 2021-а

Колко ще спечелят Moderna, Pfizer и BioNTech от ваксините си срещу COVID-19?

Pfizer ще успее да спечели допълнително още $9,3 милиарда от продажбата ѝ през 2022 и 2023 година

Тук е мястото да се каже, че освен общинската каса компанията напълни и сметките на своите инвеститори, като всеки от двамата братя вече разполагас по 24 милиарда евро лично богаство. Отделно съпрузите, създателите на компанията и впоследствие на ваксината, разполагат вече с 13.5 милиарда богатство.