Доскоро името на Угур Сахин беше малко познато извън фармацевтичният сектор. Роденият в Турция предприемач, който стои зад една от компаниите, разработили успешна ваксина срещу коронавируса, вече е част от престижната класация на топ 500 на най-богатите хора в света.

Той успя да се нареди сред милиардерите, след като Великобритания одобри използването на препарата на Pfizer и неговата BioNTech в борбата с COVID-19.

След излизането на тази новина акциите на германското дружество поскъпнаха с близо 6 на сто през тази седмица. От началото на годината те са с 250% нагоре. Така Сахин вече е на 493-то място по богатство в света с нетно състояние от 5,1 милиард долара, показват данните на Bloomberg Billionaires Index.

Великобритания е първата държава от Запада, която даде разрешение за използването на първа ваксина срещу коронавирус, след като Pfizer и BioNTech обявиха, че разработената от тях е на 95% ефективна среу заболяването.

Първоначално базираната в Германия компания се занимава с разработването на медикаменти за лечение на онкологични заболявания. Тя обаче променя фокуса си след избухването на пандемията в Китай, по-късно обхванала и Европа.

Роденият в Турция Сахин е единственият акционер в компания, която притежава дял от 18% в BioNTech.