Американските фармацевтични производители Pfizer и Moderna, които са сред няколкото компании разработили успешни ваксини срещу коронавирус, могат да спечелят около 32 милиарда долара приходи от продажбите им през 2021 година. Това показват изчисления на The Wall Street Journal, цитирани от Business Insider.

В края на миналата седмица експертите от Morgan Stanley прогнозираха, че само Pfizer и германския ѝ партньор BioNTech могат да направят оборот от грубо 19 милиарда долара от глобалните продажби на своя препарат през следващата година.

Двете компании очаква да доставят около 1,3 милиарда дози от ваксината през следващите 12 месеца, след като държавите разрешат употребата ѝ и представят своите програми за масова имунизация.

От Morgan Stanley посочват, че от Pfizer вероятно ще успеят да генерират около 975 милиона долара от продажбите още тази година. Нейният препарат първи получи одобрения от регулаторите в някои от големите западни икономики. Очакванията са тя да достави 50 милиона дози до края на тази година.

Великобритания стана първата страна, която разреши поставянето на ваксината на компанията след клиничните тестове. Това се случи на 8 декември. Канада и САЩ също ще извършат първите имунизации през тази седмица.

В допълнение експертите изчисляват, че Pfizer ще успее да спечели допълнително още 9,3 милиарда долара от продажби на ваксината през 2022 и 2023 година. Приходите от нея ще бъдат разделени с BioNTech.

За препарата на Moderna все още предстои да бъде получено одобрение, но то се очаква съвсем скоро. Фармацевтичният производител планира да има между 500 милиона и 1 милиард дози от ваксината през 2021 година. Това ще му донесе оборот от около 13,2 милиарда долара.