Преди малко над четири седмици стана ясно, че пазарната капитализация на петте най-големи компании, включени в индекса S&P 500, вече формира 20% от стойността на целия индекс, предаде Zero Hedge. Това са акциите на Facebook, Amazon, Apple, Microsoft и Google, още известни като FAAMGS.

Интересното е, че това е най-голямата концентрация на пазарна мощ в най-големите пет компании в историята и същевременно довежда до най-ниската ширина на пазара от технологичния балон досега. "Тесният обхват на пазара винаги се разширява по един и същ начин, тъй като малкото пазарни лидери в крайна сметка не успяват да генерират достатъчно добър фундамент, за да оправдаят нарасналите си оценки и високата концентрация на инвеститори в техните акции", посочват от Goldman Sachs.

От банката също отбелязват, че докато тези пет акции са поскъпнали с 15%, докато останалите 495 компании, листнати в индекса, са поевтинели с общо 8%. Така за изминалата календарна година S&P 500 е спаднал с 5%. Към края на март, ръстът на FAAMGS за календарната година беше от 10%, а останалите компании бяха изгубили 13%, припомнят от Zero Hedge.

Питър Шиф: Истинският срив е тук

Питър Шиф: Истинският срив е тук

Действията на централните банки влошават състоянието на икономиката, смята експертът

"Голямата възвръщаемост на петте най-скъпи акции в S&P 500 - FAAMGS - е основното обяснение за значителната разлика между капиталово претегления индекс и средностатистическата стока", посочват от Goldman Sachs.

От банката посочват, че за последен път в историята подобен размер на най-големите пет акции е постигнат по време на дотком балона от 2001 г., но дори и тогава той е по-нисък от настоящия, достигайки 18% от капитализацията на целия индекс. Затова от банката се съмняват, че "разцепеният" борсов индекс ще успее да нарасне само с помощта на тези пет растящи компании:

"Ще е необходимо по-широко участване в ралито, за да може съвкупният индекс S&P 500 да постигне смислен растеж. Анализаторите на акциите от Goldman Sachs в момента предвиждат нарастване от само 1% на капиталово претеглената група на петте стоки. Това означава, че и останалите акции ще трябва да се покачат, за да се вдигне съвкупният индекс", посочват от банката.

"За щастие, нищо не подпомага общото покачване на листнатите акции в индекса, както цял уикенд на грабежи и насилие в цялата нация, за да може да се върне S&P 500 на исторически рекордните си стойности и да се убедят инвеститорите, че всичко в страната е наред", иронично коментират от Zero Hedge.

Goldman Sachs: S&P може да спадне отново до 2400 пункта към август

Goldman Sachs: S&P може да спадне отново до 2400 пункта към август

Главният анализатор на акциите на банката дава шест причини за това