След като Федералният резерв започна да инжектира новонапечатани пари, оптимизмът на трейдърите се възстанови и фондовите пазари възстановиха половината от изгубените си около 30% от края на март. Интересното е, че ралито идва на фона на мрачни данни за икономиката, показващи рекордно изстрелване на безработицата и срив на корпоративните приходи и печалби.

Така днес индексът S&P 500 вече е на 2929,8 пункта, след като нарасна с 1,69% в началото на търговията в понеделник. Но тази стойност е застрашена, смята главният анализатор на акциите в Goldman Sachs Дейвид Костин, предаде Zero Hedge. Специалистът дори изтъква шест причини, поради които ръстът може да се обърне и в рамките на следващите три месеца индексът може да спадне до 2400 пункта.

Няколко интересни компании на БФБ, ако ще видим добра година за борсата

Няколко интересни компании на БФБ, ако ще видим добра година за борсата

От началото на 2020-а индексът на сините чипове SOFIX е добавил близо 3% към стойността си

От една страна, за момента повечето взаимни фондове не станаха част от ралито през последния почти месец и половина. "Главните инвестиционни директори показват различно ниво на тревожност относно скоростта, с която пазарът се обърна към растеж след достигането на дъното, текущата оценка на активите и потенциала за доходност в бъдещето", пише Костин.

Същевременно всички пазарни участници посочват като причина за растежа на борсите понижаването на броя заразени с коронавирус и очакването за втори рунд на държавни стимули, идващи от Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security Act.

Въпреки това те не са трайно оптимистично настроени относно стабилността на пазарите. Скорошният им ръст се дължеше на огромна концентрация на инвестиции в петте водещи акции, които вече формират 21% от капитализацията на S&P 500. Това са ценните на книги на Facebook, Apple, Amazon, Microsoft и Google, които отбелязаха ръст от съответно 3, 6, 29, 17 и 3%.

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Всяка политика оказва последици в реалния живот, но те може да не са такива, каквито ни се иска

Оптимистични сигнали, според Костин, идват от извън САЩ. Той цитира официалните данни за възстановяването на дейностите в Китай, според които производството вече е почти на нивото си от миналата година. Но това няма да е достатъчно за индексите в САЩ.

Прогнозата на Goldman Sachs е в рамките на една година S&P 500 да достигне 3000 пункта, но в краткосрочен план той да се свие с почти 20%, до 2400 пункта към август. Причина за това едва ли ще е "само един катализатор на изтеглянето, а по-скоро редица неизвестни и рискове, които според нас и нашите и нашите клиенти инвеститорите пренебрегват."

Защо балонизираната икономика продължава да расте

Защо балонизираната икономика продължава да расте

Ако не станем свидетели на рецесия, властта на правителствата и централните банки ще продължи да расте, смята икономист

Това включва нарастване на броя на заразените от коронавирус в Ню Йорк, забавеното отваряне на икономиката, понижаването на резервите на банките (които възлизаха на 46 млрд. долара в края на първото тримесечие спрямо 49 млрд. долара за 2019 г.), спадът на дивидентите, рискът от резултата от президентските избори в САЩ и глобалният геополитически риск.