Президентът на Китай Си Дзинпин предложи нови $60 милиарда финансиране за Африка в понеделник, след като отписа част от дълга на по-бедните африкански държави и предупреди фондовете да не започват "безсмислени и суетни проекти", предава Reuters.

В реч в началото на голяма среща на африканските лидери, Си обеща "развитие, което хората на континента могат да видят и докоснат", което ще е и зелено, и устойчиво.

Преди три години Си обеща други $60 милиарда. Новите средства ще включват $15 милиарда помощ, безлихвени заеми и такива, които ще бъдат дадени срещу концесии, кредитна линия от $20 милиарда, $10 милиарда специален фонд за развитие на връзките между Китай и Африка и $5 милиарда фонд за внос от Африка. Китайските компании ще бъдат окуражени да инвестират не по-малко от $10 милиарда на континента в следващите три години.

Китай обеща светло бъдеще на Пакистан, но донесе финансова и политическа криза

Китай обеща светло бъдеще на Пакистан, но донесе финансова и политическа криза

Рисковете от новия "Път на коприната" стават все по-видими

Правителственият дълг по безлихвените китайски заеми, чийто падеж е в края на 2018 година, ще бъде отписан от по-бедните и задлъжнели африкански нации.

По-рано по време на бизнес форум Си предупреди, че трябва да се внимава къде ще бъдат изхарчени парите.

В отговор на критики, Китай отрече да вкарва африканските държави в "дългов капан", както и че интересът ѝ достига само до добива на ресурси, с които да подхрани собствената си икономика.

По данни на Johns Hopkins University School of Advanced International Studies Китай е инвестирала $125 милиарда във Африка между 2000 и 2016 година.

Черногорската магистрала за никъде

Черногорската магистрала за никъде

Балканската държава се натовари с непосилен дълг от Китай за проект, който трудно може да бъде оправдан