Пазарите изпратиха лоша седмица. Ако имате инвестиции в акции - или обмисляте да започнете да влагате спестените си пари в дялове от публични компании - не трбява да се плашите, казват експерти.

CNBC описва трите неща, които не трябва да правите, когато пазарите са на червено:

Не продавайте в паника

Джеймс Кели, стратег в PNC Bank, посочва, че волатилността на пазарите е нещо нормално, а експертите вярват, че последните събития са краткосрочно явление, а не началото на дългосрочна корекция или мечи пазар.

Грег Макбрайд, главен финасов анализатор в Bankrate, също смята така, като посочва, че от началото на годината пазарите все пак са на зелено.Разпродажбите, като тази, която видяхме тази седмица, са възможност да ребалансирате своето портфолио. Уверете се, че притежавате микс от акции, облигации и други активи, за да намалите ефекта от всяка потенциална загуба. Обмислете покупката на още акции, когато цените са ниски, но не се поддавайте на изкушението да продавате в паника.

"Това е най-лошото нещо, което може да направите", казва главният инвестиционен директор в Helios Quantitative Research Джо Малън. Вместо това намерете начин да използвате свободните си парични средства за инвестиции, които вече сте обмислили - особено в акции, за които вярвате, че ще се представят добре в дългосрочен план.

"Най-доброто нещо е да купувате още", казва още Макбрайд, а "най-лошото - да продавате, ако дългосрочните ви цели не са се променили".

Защо пазарите се сринаха и каква посока ще поемат сега?

Защо пазарите се сринаха и каква посока ще поемат сега?

Рисковете пред световната икономика се трупат

Не следете пазара маниакално

По време на волатилност инвестиционният експерт Уорън Бъфет казва, че трябва да държим главата си изправена. В отговор на пазарните спадове през 2016 г., той каза: "Не следете пазара толкова отблизо". Ако инвеститорите са твърде притеснени за спада на акциите им "и смятат, че може би трябва да ги продадат, когато цената отново започне да се покачва, няма да имат особено добър резултат".

Затова не се опитвайте да следите и засичате пазара. "Природен инстинкт е да искате да намалите експозицията си към активи, които поевтиняват", казва Кели. Но трябва да удържите.

Не бъдете късогледи

Много инвеститори могат да се почувстват объркани и смазани от пазарната волатилност. Изследване на Ally Invest от 2017 г. открива, че само един от трима милениали в САЩ има акции, тъй като смятат пазара за "страшен". Изследване на Gallup от тази година показва, че по-малко от половината млади американци са инвестирали парите си заради краха от 2008 г.

Как да започнете да инвестирате?

Експертите препоръчват да започнете бавно и спокойно и да гледате голямата картина. Добър начин са фондовете, които следят индекси - срещу ниски разходи получавате много разнообразни акции.

"Едно от най-големите съжаление на възрастните е, че не са инвестирали по-рано. Ако все още не сте го направили, сегашната волатилност може да се приеме като чудесна възможност да го направите", казва Малън.