Волатилната седмица на световните пазари ексалира в тежка разпродажба, като европейските акции паднаха до най-ниското си ниво от 20 месеца насам в четвъртък. На Острова FTSE 100 влезе в територията на корекцията - падайки с 10 процента от пика си през май - след като Уолстрийт преживя най-големия спад от осем месеца насам, пише The Guardian.

Защо акциите падат?

Разпродажбата бе подхранена от растящото притеснение на инвеститорите от повишаващите се лихви в САЩ, които могат да забавят растежа в най-голямата световна икономика и да имат подобен ефект върху световния растеж.

Доходността, или лихвата за инвеститорите, върху двегодишните щатски облигации достигна най-високото си ниво от 2008 г. насам - знак за повишаващите се разходи за заеми и за компании и потребители. Доналд Тръмп също повдигна вежди, наричайки Фед "луди", тъй като централната банка обмисля ново повишаване на лихвите.

Американската икономика расте добре, подкрепена и от данъчната реформа на Тръмп, което накара централната банка да повиши лихвите, за да не позволи твърде висока инфлация. Много икономисти обаче започват да предупреждават, че икономиката достига пик и от следващата година ще започне забавяне.

Ново увеличаване на лихвите може да усили забавянето, макар повишаването да може да се окаже нужно, за да намали ръста на инфлацията, причинен от все по-високите цени на петрола и по-скъпия внос, причинен от митата на Тръмп.

Междувременно Международният валутен фонд намали прогнозата си за растеж на световната икономика и предупреди, че търговската война на Тръмп с Китай и Европа е част от причините затова.

Начало ли е това на още по-голяма разпродажба?

Поличбите не са добри. Общият световен дълг, и в публичния, и в частния сектор, се изстреля с 60% през десетилетието от финансовата криза, достигайки рекорд от $182 трилиона.

Бумът при заемите идва след като централните банки по света намалиха лихвите почти до нула в опит да спрат развиването на рецесията в депресия.Въпреки че в краткосрочен план това свърши работа, планината от дълг, създадена от този ход, подготви сцената за още по-голям крах. Дали той ще се случи, или не, зависи от това колко бързо се покачват разходите по заемите и как се адаптира световната икономика.

Страховете от увеличение на лихвите не са нови. Пазарите преживяха подобна разпродажба през февруари, а след това през лятото достигнаха нови върхове.

Икономистите казват, че солидните основни на американската икономика не са се променили. Тази сила може да бъде потвърдена през следващите седмици, когато компаниите ще представят отчетите си за третото тримесечие.

Какви други проблеми се крият?

Въпреки причините за оптимизъм, има няколко риска пред световната икономика, които могат да повлияят на финансовите пазари.

Забавящият се растеж в Китай може да натисне надолу световната икономика, тъй като страната е един от най-големите вносители в световен мащаб. В същото време Поднебесната империя също е под риск от огромните планини дълг.

Развиващите се пазари пък преживяха сривове на валутите си срещу силния долар, тъй като инвеститорите се опасяват, че тези държави няма да могат да платят заемите, изтеглени в щатска валута. Много, включително Аржентина, могат да потънат в рецесия.

Популисткото италианско правителство пък се изправя срещу ЕС заради бюджетните си планове, които имат потенциала да разклатят цялата европзона. Разходите по заемите на Рим достигат 5-годишен връх, а през последните седмици борсата в Милано отчита резки спадове.