Руският аналог на системата SWIFT (световна система за предаване на междубанкова информация за разплащания), наречен Система за предаване на финансови съобщения (СПФС), сега има 469 участници, включително около 115 чуждестранни. Това съобщи Алла Бакина, директор на управлевиено на националната платежна система към Централната банка на Русия, по време на финансов форум, пише Интерфакс. А глобалната система SWIFT, функционираща от много години, има около 11 хил. участници.

По думите й, "около 115 от участницине в СПФС са чуждестранни, от общо 469, като сред тях са основно банки, но има и юридически лица. Бакина отбелязва, че към руския аналог SWIFT вече са свързани участници от 14 държави. "През изминалата година са свързани толкова държави, колкото за целия предходен период на работа на системата", подчертава директорът на ведомството.

Освен това, Централната банка на Русия постоянно работи за свързване на нови държави към СПФС. "Ние работим с нашите приятелски страни, те се свързват в различни формати: както индивидуално, така и чрез сервизно бюро. Списъкът се разширява", добавя Бакина.

Руската Системата за предаване на финансови съобщения се появи в отговор на първата вълна от антируски санкции през 2014 г., която включваше няколко банки. СПФС е аналог на SWIFT, който осигурява непрекъснато предаване на финансови съобщения както в Русия, така и в чужбина.

SWIFT: Делът на долара при международните разплащания расте, какво се случва с еврото

SWIFT: Делът на долара при международните разплащания расте, какво се случва с еврото

5-те най-използвани валути не са се променили през изтеклата година