Светът е страшно място и има много неща, които могат да се объркат във всяка една минута. За щастие Робърт Вичино има план за неизбежния край на света.

Като основател и главен изпълнителен директор на Vivos той предвижда да създаде мрежа от подземни бункери от висок клас за тези, които могат да си позволят да плащат, за да си осигурят безопасност.

За място в стандартен бункер ще ви трябват около 35 000 долара.

Ако обаче търсите място в ултралуксозния бункер Europa One, ще ви струва много повече, а и ще трябва първо да се сдобиете с покана от Vivos.

„Индивидуалните стаи се купуват за 5 млн. долара. Получавате пакет от комунални услуги, а след това можете да си построите жилището, както поискате", обяснява Вичино пред Business Insider.

Всяко семейство, което си купи дом, ще получи пространство от два етажа, които да обзаведе по свой вкус. Има възможност бункерът да включва ефектно обзавеждане като кожени дивани и барове от най-висок клас или допълнителни удобства като плувен басейн, киносалон и частен фитнес.

Europa One се строи в масивен съветски бункер в Германия, като първоначално е бил построен през Студената война за съхранение на ракети. Комплексът е бил купен от мистериозен филантроп, с когото Vivos си партнира, за да построи бункера.

Мястото ще бъде оборудвано с достатъчно припаси и удобства, така че жителите да могат да стоят вътре една година, без да излизат.

Робърт Вичино е доста дискретен, когато става дума за списъка с клиентите. Той не споменава нищо друго, освен че купувачите са „глобални индустриалци", много от които са милиардери.

Вичино пояснява, че единственият начин за влизане и излизане е чрез хеликоптери, които богаташите могат да вземат от мястото, където кацнат частните им самолети.

Шефът на Vivos добавя, че са получили около 50 000 заявки от хора с най-различни умения. Повечето от тези, които биват приемани, имат широк набор от умения - например доктори, които могат да ловуват, или пилоти, които знаят основни задачи по механика.

Компанията може да помогне на хората да се предпазят от всякакви световни бедствия - ядрена зима, глад, цунами.

Няма нужда да сте милиардер, за да се спасите от апокалипсис. Vivos предлага още две услуги за частни бункери - Quantum за семейства и малки групи от хора и Trine за групи между 150 и 500 души.

В случай на глобална катастрофа дискретността ще бъде ключова за защита на оцелелите, затова Vivos не издава къде се строят убежищата.