Обемът на блокираните в чужбина активи на руски инвеститори към 30 ноември 2022 година, се оценява на 5,7 трилиона рубли (около 81 милиарда долара по сегашния курс). Това оповести Олга Шишляникова, директор на департамента за инвестиционни финансови посредници на Централната банка на страната, съобщи РИА Новости.

От тях малко над 20% са активи, собственост на инвеститори "на дребно", обясни тя. "Много тежка ситуация, именно тя беше взета под внимание при вземането на решението да се забрани на неквалифицирани инвеститори да придобиват в бъдеще ценни книжа в чужбина", казва Шишляникова.

ЕС "замрази" руски активи на обща стойност €68 милиарда, 70% от тях са в Белгия

ЕС "замрази" руски активи на обща стойност €68 милиарда, 70% от тях са в една малка държава

Посочената сума може да включва и национални резерви на Руската федерация

На въпроса за отблокирането на въпросните инвестиции, тя отбелязва, че "това, което може да се направи, вече е направено". В края на декември 2022 година Националният депозитар на Русия пристъпи към разблокиране на чуждестранни активи на руснаци под лиценз от Люксембург, които се съхраняват по сметки на Националния депозитар в международната финансова система Clearstream.

Процедурата, която ще позволи изтеглянето на ценни книжа и пари от Clearstream, ще се проведе на два етапа и ще касае основно ценни книжа на руски и чуждестранни холдинги, които се търгуват на Московската фондова борса.

Средства на руски инвеститори бяха масово блокирани през юни миналата година тъй като Националният депозитар, като част от структурата на Московската фондова борса, попадна под европейски санкции.

Ще си върне ли Русия "замразените" златно-валутни резерви

Ще си върне ли Русия "замразените" златно-валутни резерви

Мнението на руски депутат