Все още не е ясно как точно "замразените" руски златно-валутни резерви могат да бъдат върнати в страната, в рамките на текущата външна политика (войната в Украйна). Това казва заместник-председателят на комисията по икономическа политика на Държавната дума Михаил Делягин в интервю за Лента.ру, коментирайки вероятността за връщане на златно-валутните резерви на Русия.

Делягин напомня, че по думите на прес-секретаря на руския президент - Дмитрий Песков, Русия анализира мерки за отмяна на "незаконното блокиране на свои сметки в чужбина", (част от) които средства Западът планира да използва, за да помогне на Украйна. Песков отбелязва, че Русия е категорично против прехвърлянето на своите златни и валутни резерви на Украйна.

Ето колко са златно-валутните резерви на Русия

Ето колко са златно-валутните резерви на Русия

За близо месец и половина, резервите са намалели с 38,8 млрд. долара

"Ако Русия спре доставките към Западните страни на критично важни за тях стоки, тогава ще може да се надяваме на връщане на блокираните средства. Обаче към момента не виждам защо Западът (от тяхна гледна точка) трябва да ни дава нашите златно-валутни резерви", коментира руският депутат Михаил Делягин.

Той същевременно обяснява, че "наистина, спряхме доставките на природен газ по "Северен поток 1" (заради забавяне на ремонт на турбини), но официално това е само ремонт, а доставките на газ по други газопроводи продължават, макар и в намален обем.

Затова на сегашния етап искрено се надявам, че Дмитрий Песков разполага с много по-добра информация от мен, и че зад думите му стоят реални неща. Всъщност, трябва да е така ", казва Делягин.

Относно появилите се засега само идеи, че е възможно Русия да поиска доставките в чужбина и на втечнен газ (освен този по газопроводи) да се плащат в рубли, Дмитрий Песков коментиа, че "засега не са взети решения относно възможното преминаване на плащането за износ на руски втечнен природен газ в рубли".

Как Русия се "отдалечава" от долара

Как Русия се "отдалечава" от долара

Делът на китайския юан във валутните резерви на Русия расте