Може би статистиката на Българската народна банка (БНБ) ви изглежда, като нещо скучно, в което не би ви се искало да се задълбочавате. Днес обаче данните на централния трезор отразиха една добра новина, която предполага последващ ръст на икономиката на България.

През октомври за първи път от 2014 година насам кредитирането е отчело ръст на годишна база. Статистиката на БНБ регистрира нарастване от 1,1% до 50,843 милиарда на заемите на неправителствения сектор.

Само месец по-рано този индикатор е бил с 0,1% надолу, както и за всички предходни месеци от края на 2014 година насам.

На какво се дължи промяната? По думите на икономиста Георги Ангелов факторите са няколко, но основно значение за подема има намалението на лихвените проценти, успешно преминалите стрес тестове на търговските банки у нас, както и стабилният растеж на икономиката.

Според експерта възстановяването на кредитирането от своя страна в случай, че е устойчиво, ще стимулира инвестиционната активност и ще доведе до допълнителен ръст на икономиката.

Показателят обаче остава под равнището отпреди спада отпреди две години. За последно той е бил на положителна територия през септември и октомври 2014 година на нива от съответно плюс 2,4% и плюс 2,1%.

И все пак остава въпросът защо ръстът на кредитирането е толкова важен. Ето и отговора.

Добре работеща банкова система и наличие на свободни парични потоци от банките към бизнеса са едно от ключовите условия за икономически растеж. Кредитирането се разделя на такова към физически лица и фирми. Ръст във всяко едно от двете направления би имало позитивен ефект върху икономическия климат в страната.

Нарастването на индикатора може да се дължи основно на четири вида кредити: ипотечни или потребителски за физически лица, инвестиционни или за оборотни средства за фирми.

Ръстът в ипотечно кредитиране предполага и подем в строителния бизнес, заетостта в него, а това от своя страна води и до увеличение в производството и търговията със строителни материали, мебели и други стоки за дома.

Предпоставка за подобно развитие има, като според последните данни на БНБ през октомври 2016 расте ипотечното кредитиране с около 1% на годишна база.

Освен това заемите за нефинансови предприятия се увеличават с 0,03% на годишна база през октомври 2016 и макар увеличението да е минимално, за първи път от октомври 2014 се наблюдава такова.