Украинският полуостров Крим, който Русия анексира през 2014 г. вече е част от руските банкноти. Руската централна банка представи нова банкнота от 200 рубли, на която присъстват паметникът на славата на флота в град Севастопол, както и гръко-римските руини от град Херсон.

Новата банкнота веднага ще бъде пусната в обращение в Москва, Крим и руския далечен изток. В национален мащаб ще се появи до края на годината.

Паралелно бе представена и новата банкнота от 2000 рубли, на която е изобразен новия космодрум в източния град Восточни. Руската централна банка се надява, че новите банкноти ще ускорят транзакциите в брой и ще увеличат разходите.

Според председателя на институцията Елвира Набиулина изображенията от Крим "отразяват желанието на руския народ да види тези символи на банкноти".

Снимка 317501

Източник: РЦБ

Инициативата бе обявена през миналата година. В рамките на национален конкурс и онлайн анкета руснаците можеха да изберат любимия си "символ на Русия". Кримският крайбрежен град Севастопол е особено чувствителен избор, тъй като там се намира руският черноморски флот.

Очаква се банкнотата от 200 рубли да предизвика остри реакции сред международната общност и допълнително да изостри отношенията между властите в Москва и Киев.

Някои анализатори приемат хода на Русия като предизвикателство към продължаващите икономически санкции, наложени на страната, които сериозно засегнаха руската икономика и обезцениха рублата.

Последният път, когато Руската централна банка издаде нови банкноти, беше през 2006 г. Правителството обаче представи извънредна юбилейна банкнота от 100 рубли през 2015 г., за да отбележи т. нар. "завръщане" на Крим.