В началото на новата работна седмица цената на Биткойн спадна до едноседмично дъно. На този фон целият криптопазар е в отстъпление, предава Bloomberg. Основната причина за това е предстоящата среща на Федералния резерв на САЩ ( Фед) тази седмица, която може да очертае перспектива за по-високи лихвени проценти за дълъг период от време.

Към 9:50 българско време в понеделник цената на най-популярната криптовалута спадна до едноседмично дъно до $61 973 долара, по данни на CoinDesk. Други криптовалути като Етер и Рипъл също поевтиняха. 

Поскъпването на Биткойн тази година се забави до около 47% от над 70% в средата на март, когато цената на криптовалутата достигна рекордните близо $74 000. Въпреки отстъпленията на моменти, криптоиндустрията като цяло е оптимистично настроена, особено по отношение на Биткойн.

Халвингът на Биткойн вече е факт: Стабилен ли е криптопазарът?

Халвингът на Биткойн вече е факт: Стабилен ли е криптопазарът?

Очакването на много експерти е цената на най-популярната криптовалута да тръгне нагоре

Очакването на много експерти е цената на най-популярната криптовалута да тръгне нагоре

След месеци на напрегнато очакване, миналата седмица Биткойн мрежата премина през своя четвърти халвинг - заложен в дизайна на най-популярната криптовалута процес, при който се намалява наполовина "наградата" за т.нар копачи, които генерират новите блокове от транзакции.

Халвингът намалява инфлацията на Биткойн и в исторически план винаги е водел до повишаване на цената му. Сега, обаче, той се случи на фона на възходящ тренд на BTC, успешни борсово търгувани фондове и изключително голям публичен интерес по целия свят.

Последният халвинг - от 2020 г., доведе до 8-кратен скок на цената на Биткойн и в голяма степен беше отговорен за колективната криптолудост от 2021 г. Сега, обаче, анализаторите от JPMorgan и Deutsche Bank предупреждават, че в краткосрочен план може даже да видим поевтиняване. От Benchmark обаче подчертават, че заради новите ETF фондове по-големият шок може да не дойде от намаленото предлагане, а от повишеното търсене.

Злато или Биткойн: Дилемата на Южна Америка

Злато или Биткойн: Дилемата на Южна Америка

И двата актива имат много добро представяне в последно време, но какво следва?