Традиционното злато или футуристичният Биткойн - между тези два "горещи" актива избират инвеститорите по целия свят през последните месеци, като традиционно погледът е насочен към Уолстрийт. Далеч на юг от САЩ, обаче, интересът е също толкова голям - а говорим за латиноамериканските пазари, на които нерядко виждаме нетрадиционни похвати. С всички рискове, вървящи с тях.

Още преди халвинга на Биткойн търговският мениджър на перуанската инвестиционна банка Renta 4 SAB Хайме Арисио коментира пред America Economia, че според проучвания сред големи институционални инвеститори, те са готови да сложат до 5% от капитала си в крипто.

Халвингът на Биткойн вече е факт: Стабилен ли е криптопазарът?

Халвингът на Биткойн вече е факт: Стабилен ли е криптопазарът?

Очакването на много експерти е цената на най-популярната криптовалута да тръгне нагоре

Той определя тази инвестиция като "умерено спекулативна" с дългосрочен хоризонт на растяща стойност, а не като инструмент за краткосрочно търгуване.

Рисков актив на рискови пазари

В Южна Америка, където много от държавите са се "опарвали" от печатане на пари и хиперинфлация, определено се намират и доста инвеститори, които искат да намалят експозицията си към фиатни пари (т.е. такива, които не са обезпечени с физически актив). За тях крипто особено след американското разрешение на борсово търгуваните фондове се превръща във възможност, коментира Денизе Чинели от платформата CryptoMarket.

"Криптовалутите са ликвидни активи, които могат да се купуват и продават на глобалните пазари 24 часа на ден", допълва той.

$1 милиард в Биткойн? Инвеститорът, който разтърси финансовия свят

$1 милиард в Биткойн? Инвеститорът, който разтърси финансовия свят

Историята на Тим Дрейпър, който инвестира в неизвестна стартираща компания

В региона скоро се очаква да се появят и крипто-базирани дебитни и кредитни карти, които ще позволят на редовите потребители да използват дигитална валута на ежедневна база.

По думите на Арисио, обаче, Биткойн все още не притежава способността на "златото, долара или еврото да предпазва капитала и спестяванията от инфлацията" и е "романтично" да се смята, че банковата система може да се замени с нещо друго: "Не виждам как ще стане. Истинските хора спестяват в банка".

Тъй като традиционните финансови институции са силно регулирани, банкерът не смята и че те лесно ще изоставят принципите си на работа в полза на технологичните иновации от криптовалутите. С едно голямо и важно изключение - блокчейнът.

Според Арисио подлежащият само на допълване (но не и на триене и редакция) масив от транзакции и в момента би могъл да бъде полезен на банките. Така с цел по-добра проследимост и сигурност, те работят по т.нар "токенизация на дистрибуционната верига".

А златото?

Инвестиционният анализатор Марис Диас от BeFX коментира пред изданието, че нестабилността на Биткойн все пак остава проблем както за спестяващите, така и за консервативните инвеститори. На този фон, златото е актив убежище - но не бива да се гледа на него като на пряк път към богатството.

Действително, скъпоценният метал традиционно се котира най-добре във времена на кризи и несигурност. Когато, обаче, икономиката е в добро здраве, този тип активи губят част от своя чар.

Докога цените на златото ще продължат да се покачват?

Докога цените на златото ще продължат да се покачват?

Причините за "златната треска" са фактори като инфлацията, очакване на намаления на лихвените проценти и много други

Въпреки това, отбелязва финансовият съветник в Patrimore Серхио Трисио, "държавите със сигурност купуват злато, докато не може да се каже със сигурност, че купуват Биткойн". Според него това са два инструмента, при които има много фактори отвъд печалбата.