Глобалният индекс на ценните метали на месечна база MMI се повиши с 8,25%. Малко след началото на април, цените на благородните метали, особено златото и среброто, започнаха да се повишават, защото инвеститорите се втурнаха да купуват колкото се може повече златни кюлчета. Причините за тази нова "златна треска" се отключи от фактори като инфлацията, очакване на намаления на лихвените проценти и несигурността в световен мащаб, пише Oilprice. Всъщност тези фактори продължават да карат инвеститорите да се насочват към класическото убежище на благородните метали. Но колко дълго ще продължи ралито?

Паладият не успя да достигне ценови нива при тестване на предишни значителни нива на съпротива, включително върховете от декември 2023 г. Въпреки че цената се покачи малко по-високо, тя не излезе от диапазона или тенденцията, за да покаже някакъв силен бичи импулс. И докато текущата тенденция е в диапазона, нестабилността вероятно ще продължи предвид продължаващото глобално напрежение.

Златото може да повиши цената си до 25% през следващите 18 месеца, заради напрежението в Близкия изток

Златото може да повиши цената си до 25% през следващите 18 месеца, заради напрежението в Близкия изток

Според прогноза на банката Citigroup

Цени на злато

През последните седмици цените на златото пробиха нови върхове и създадоха нов диапазон. Те продължават да формират по-високи дъна поради геополитическото напрежение и нарастващите конфликти по целия свят и участниците на пазара може да очакват нарастване на нестабилността. Ръстът нагоре остава вероятен.

Цени на благородния метал: платина

За разлика от други благородни метали, цените на платината не достигнаха нови върхове. Въпреки че цената претърпя ръст в края на първото тримесечие, преминавайки към второто тримесечие, тя не проби своя диапазон и не създаде значителни нови върхове. Както при цените на други благордони метали, настоящите глобални напрежения може да увеличат нестабилността.

Цената на златото постави нов исторически рекорд

Цената на златото постави нов исторически рекорд

Скъпоценният метал поскъпна до рекордните 2318 долара за тройунция

Рали на цените на среброто

Цените на среброто претърпяха силен възходящ в последното месечно ценово движение. Обикновено волатилността на среброто се увеличава наред с геополитическото напрежение. Както при златото, цените на среброто продължават да формират по-високи дъна и върхове. Нестабилността остава основен проблем.