Цената на златото в четвъртък сутринта се покачи до 2318 долара за тройунция, като отново актуализира историческия си рекорд, показват данните от сутрешната търговия.

Към 8 часа българско време цената на юнските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex нарасна с 2,7 долара, или с 0,12%, до 2317,7 долара за тройунция, като по-рано по време на търговията цифрата достигна нов рекорд от 2 323,7 долара.

Цената на майските фючърси на среброто се покачи с 0,37% до 27,16 долара за унция.

Един от основните фактори, подкрепящи цената на благородния метал, остава очакването, че Федералният резерв на САЩ (FRS) може да започне да понижава основната лихва през следващите месеци. Според CME Group около 62% от анализаторите очакват Фед да намали лихвите през юни.

В петък се очаква публикуването на статистика от САЩ за безработицата, данните се вземат предвид от Федералния резерв при вземането на решения за процента. Златото е чувствително към статистиката от САЩ и сигналите за паричната политика на Фед. Традиционно слабите макроикономически данни и лошите сигнали от Фед задържаха долара и подкрепиха цената на златото.

Друг подкрепящ фактор остава геополитическата обстановка. Напрежението в Близкия изток спомага за засилване на търсенето на злато, което традиционно е действало като актив-убежище.

Анализаторите посочват риск от спад в цената на златото. "Определено смятам, че ако продължим по този начин, трябва да има някакъв риск от спад или ще видим корекция", каза старши пазарен анализатор в Capital.Com Inc. пред Bloomberg. Кайл Рода.