Тенденцията на отслабване на еврото спрямо долара вероятно ще продължи и в близко бъдеще. Това прогнозира пред Лента.ру Олег Федорович, финансов анализатор от водеща финансова компания. По думите му, основните причини за това са изключително ниската основна лихва на Европейската централна банка (ЕЦБ), както и нарастването на санкционните ограничения спрямо Русия, които се оказаха много "болезнени" за икономиките на страните от ЕС.

Тази сутрин курсът на еврото спрямо долара падна до рекордно ниско ниво от почти 20 години - под 1,01 евро за долар, сочат данните от форекс търговията.

"ЕЦБ изостава много от другите големи централни банки по отношение на затягането на паричната политика", обясни Федорович. Докато основният лихвен процент на Федералния резерв на САЩ (Фед) достигна диапазона от 1,5-1,75%, основният лихвен процент на ЕЦБ все още е на ниво около нула. След очакваните повишения на основните лихви от централните банки в края на юли, лихвите на ЕЦБ все още ще бъдат доста под диапазона на Фед.

Британската лира поскъпна до 4-седмичен връх спрямо еврото

Британската лира поскъпна до 4-седмичен връх спрямо еврото

След оставката на Борис Джонсън

В същото време, според анализатора, Европа е много "по-чувствителна" от САЩ спрямо нарастването на санкционните ограничения спрямо Русия, както и спрямо съществуващите логистични проблеми в света.

Поради посоченото, се формират очаквания за по-значителен спад на икономическата активност в ЕС в сравнение със САЩ.

"В съвкупност изброените фактори вече доведоха до падане на курса на еврото спрямо щатския долар и е много вероятно тази тенденция да продължи в близко бъдеще", обобщава Федорович.

Фед на САЩ активно повишава основната лихва. Инвеститорите при такива обстоятелства ще пренасочат инвестициите си от европейски активи към американски, продавайки евро и купувайки долари.

Доларът уверено расте спрямо еврото, паунда и йената

Доларът уверено расте спрямо еврото, паунда и йената

Причината са перспективите за влошаване на световната икономическа ситуация