Щатският долар се засилва стабилно спрямо еврото, британската лира и йената по време на търговията в понеделник сутринта поради перспективите за влошаване на световната икономическа ситуация.

Анализаторът от CBA Карол Конг вярва, че индексът на долара ICE може да се покачи над 108 пункта тази седмица, тъй като перспективите за глобалния икономически растеж се влошават.

Пазарът е в очакване на публикуването на данни за инфлацията в САЩ през юни. Експертите прогнозират повишаване на потребителските цени в страната с 8,8% на годишна база при ръст от 8,6% месец по-рано. Това означава, че инфлацията продължава да се задържа на най-високото си ниво от повече от 40 години. Статистиката на Министерството на труда на САЩ ще бъде публикувана в сряда.

По-нататъшното ускоряване на инфлацията ще помогне да се повиши основната лихва в САЩ с още 75 базисни пункта на заседанието на Федералния резерв, твърдят анализаторите на CBA. Това трябва още да подкрепи долара.

Към 10:20 часа българско време общата европейска валута се понижи спрямо долара с 0,59% - до $1,0125за едно евро в сравнение с $1,0185 за евро при затварянето на пазара в петък, когато загуби около 0,4%.

Стойността на британска лира стерлинг поевтинява в хода на днешната търговия с 0,46% до $1,1972 за паунд срещу $1,2033 за паунд в края на предишната сесия.

Американската валута по отношение на японската се повиши с 0,55% до 136,80 йени за долар срещу 136,1 йени за долар в края на петъчната търговия.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), днес се покачва с 0,33% до 107,36 пункта. По-широкият индекс WSJ Dollar добави 0,38%.