Лихвите по кредитите и депозитите ще продължат да намаляват и през следващата година, прогнозира подуправителят на Българската народна банка Калин Христов по време на банков форум. 

Той очаква кредитирането да се  ускори леко, но заради външни фактори, а не от преструктурирането на българската икономика. Именно заради това банките трябва да са внимателни, когато избират проектите, които да финансират, предупреди експертът.

Политиката на Европейската централна банка за количествени улеснения е един от факторите, които ще подкрепят тенденцията на ниски лихви, поясни Христов. 

Кредитите  продължат да са евтини, а търсенето слабо ще се увеличи.  

„Вероятно е добре банките да отказват някои кредити или прекалено ниски нива, движени от външен натиск, а не толкова от структура на вътрешната икономика. Ниското търсене на кредит води понякога до недостатъчно адекватно определяне на цената на кредата и кредитния риск на съответния клиент, допълни Калин Христов.

Той обясни, че до отрицателни лихви по депозитите за потребителите няма да се стигне, но предупреди, че такива тенденции съществуват и банките трябва да са готови за тях.