Турската лира поскъпна рязко в началото на търговията в понеделник след победата на Реджеп Таип Ердоган в президентската надпревара и на неговата партия в парламентарните избори, проведени в неделя, съобщава БНР.

Победата на досегашния и бъдещ президент Ердоган се тълкува от участниците на финансовите пазари като знак за политическа стабилност в Турция след месеци на притеснения преди самите избори. Редица анализатори и икономисти обаче предполагат, че възходът на турската лира може да се окаже ограничен и краткотраен с оглед на опасения относно бъдещата посока на водената от новия-стар президент икономическа политика.

Ердоган затяга хватката си над турската икономика

Ердоган затяга хватката си над турската икономика

Президентът смята, че по-високите лихви повишават инфлацията

Ердоган излезе победител в едно от най-големите изборни предизвикателство през последните 15 години, получавайки широкообхватни управленски правомощия поне до 2023-а година. Той получи около 52,5% от вота на турските избиратели, докато неговата Партия на справедливостта и развитието спечели 42,5% от парламентарни вот. В същото време досегашни му съюзници от Партията на националистическото действие спечелиха около 11%, което означава, че двете организации ще продължават да имат мнозинство в парламента на страната.

Инвеститорите приветстваха перспективата за стабилни отношения между президента и новия турски парламент, въпреки че остават в сила опасенията от преди изборите за евентуално влияние на Ердоган върху паричната и лихвена политика на Турската централна банка. 

Първоначално турската лира поскъпна рязко с близо 3% спрямо долара и еврото с оглед на очертаващата се политическа стабилност в страната след проведените в неделя избори. Щатският долар се срина до близо двуседмично дъно около 4,5275 лири, преди обаче да отскочи към 4,6000 нивото, понижавайки се в рамките на деня с около 2%. В същото време еврото се понижава с 1,6% към 5,3530 турски лира, след като в началото на деня падна за кратко до двуседмично дъно около 5,2766 лири.

Политиката на Турция е напът да взриви икономиката й

Политиката на Турция е напът да взриви икономиката й

Страната намалява данъци и лихви и раздава пари, а е по-задлъжняла от всякога

По този начин турската лира парира част от близо 17%-ните си загуби спрямо долара от началото на годината, които бяха провокирани от опасения относно независимостта на централната банка на страната след очакваната изборна победа на Реджеп Ердоган. Тези притеснения обаче вероятно ще останат в сила и могат отново да натежат върху турските финансови пазари.

Трябва да се има предвид, че турската централна банка се наложи да повиши лихвите в страната от края на април насам с цели 500 базисни пункта (с 5%) , за да ограничи срива на лирата и двуцифрената инфлация в страната.

В началото на днешната търговия доходността на 10-годишните турски облигации се понижава слабо до 16,28% от 16,53% в края на предходната седмица. Поскъпват и дългосрочните деноминирани в долари турски книжа с падеж през 2040-а година, като от началото на деня те нарастват с 2,989 цента до триседмичен връх от 93,698 долара, отбелязвайки по този начин най-силен ръст от 2013-а година насам.

В същото време основният фондов индекс BIS на борсата в Истанбул се повишава с 0,84% към 95 852 пункта