Турският президент Реджеп Таип Ердоган заяви, че смята да затегне хватката си над икономиката на страната и да поеме повече отговорност за паричната политика, ако спечели изборите през следващите месец, предава Bloomberg.

Турската лира е на рекордно ниско ниво срещу долара и поевтиня срещу всички основни 17 валути. Ердоган заяви пред изданието, че след като вота трансформира системата на управление на страната и я превърне в напълно президентска република, той очаква, че централата банка ще трябва да се вслушват повече в призивите му да намалят лихвите. Основната лихва в момента е 13,5 процента, а инфлацията е 10,9 процента.

Политиката на Турция е напът да взриви икономиката й

Политиката на Турция е напът да взриви икономиката й

Страната намалява данъци и лихви и раздава пари, а е по-задлъжняла от всякога

"Когато хората се изправят пред трудности заради паричната политика, кого ще държат отговорен? Те ще държат отговорен президента", заяви той, признавайки, че това "може да накара някои да се чувстват неудобно". "Но трябва да го направим, защото тези, които са управляват, са държани отговорни от гражданите".

След като думите му бяха публикувани, лирата се срина до най-ниското ниво срещу долара, като загуби 0,6% до 4,3942 тази сутрин.

Миналият месец Ердоган свика предсрочни избори, които трябва да се проведат на 24 юни. От 2016 година страната е в извънредно положение, което Ердоган използва, за да засили властта си.

Бързите промени в политиката на Турция в икономическата и външнополитическата област разклатиха доверието на инвеститорите, които са критично важни за страната заради огромния дефицит и нуждата от свежи средства отвън. През първото тримесечие на годината бе отчетен 16 милиарда долара дефицит, двойно спрямо същия период на миналата година.

Турция взе спешни мерки, за да защити сриващата се лира

Турция взе спешни мерки, за да защити сриващата се лира

Страната ще насърчава икономическия растеж, но спазвайки фискална дисциплина

Ердоган често критикува централната банка заради лихвените нива, които, според него, подпомагат повишаването на цените -- аргумент, който противоречи на икономическата теория. Така Ердоган смята, че намаляването им ще свали инфлацията.