Най-подходящите източници на средства за допълнително увеличение на разходите за отбрана на Литва, са повишаването на данъка върху печалбата на бизнеса и на някои акцизи.Това заяви литовският президент Гитанас Науседа по националното радио LRT.

"По време на дискусии са идентифицирани най-приемливите за обществото стъпки за допълнително финансиране на нуждите на отбраната на страната. Те биха могли да бъдат увеличаване на данъка върху търговската печалба и редица акцизи", отбелязва Науседа.

А миналата седмица министърът на отбраната на Литва Лауринас Качунас каза, че "отбраната е обща грижа на държавата и всички нейни граждани, така че идеята да се вземат средства за нея от различни източници е справедлива".

Въпросните източници могат да бъдат: преразпределение в полза на държавната хазна на дела от данъка върху доходите на физическите лица, който отива за общините; увеличение на данъка върху добавената стойност (ДДС); увеличение на акцизите на горивата, алкохола, тютюна, както и увеличение на данъка върху доходите на търговските субекти.

Президентът на Литва обаче е против изземването на средства от местните власти и вдигането на ДДС, за което по думите му, ще плаща всеки краен потребител.

Страните от ЕС, най-силно зависими от вноса на втечнен газ от САЩ

Страните от ЕС, най-силно зависими от вноса на втечнен газ от САЩ

Наша съседна държава обаче, слабо намали вноса