Туитовете на Илън Мъск относно Dogecoin доведоха до поскъпване на криптовалутата, изпращайки цената ѝ от под 1 цент, където се търгуваше в продължение на 8 години, до 40 цента на 20 април, преди да поевтинее отново. Но може ли Dogecoin да изпревари биткойн и след това щатския долар да станат световна резервна валута, пита Питър Онге.

Краткият отговор е не защото Dogecoin и Биткойн служат на коренно различни цели: в най-добрия случай Dogecoin е една от многото монети за обмен (MOE), докато биткойн стои като стабилно и сигурно средство за съхраняване на стойността (SOV), в което хората могат да паркират спестяванията си. С други думи, Dogecoin не се конкурира с биткойн, както вашите чинии за вечеря не се конкурират с вашия хладилник, килер или фризер.

Но първо, какво е Dogecoin? Подобно на биткойните, това е монета POW ("доказателство за работа"), при която обработващите транзакциите гласуват правилата на играта, включително как се произвеждат нови монети. Съществуват 129 млрд. догекойн монети, с годишен темп на растеж от 5 млрд. нови монети, което прави увеличаване на паричното предлагане (т.е. инфлация) от около 3,9% годишно. Това е постоянен темп на растеж, което означава, че инфлацията на Dogecoin става все по-ниска и по-ниска, тъй като новите монети добавят към по-голяма база - за 4 години тя пада до 3,3%.

За сравнение съществуват 18,6 млн. биткойни, нарастващи с 330 хил. годишно, при годишна инфлация на предлагането от 1,7% годишно. Инфлацията на предлагането на биткойн също намалява, свивайки се наполовина на всеки четири години, така че през 2024 г. инфлацията на предлагането ще е под 1% годишно, когато ще бъде по-ниска от инфлацията на предлагането на злато от около 1,5% годишно.

Докато биткойнът създава нов блок от записи на транзакции на всеки 10 минути, Dogecoin създава такъв на всяка минута. Въпреки това, като се има предвид по-малката екосистема на Dogecoin (пазарна капитализация, миньори), бихте искали да изчакате потвърждаването на една транзакция чрез множество блокове, за да сте сигурни. Криптоборсата Kraken, например, изисква 40 Dogecoin блока или 40 минути, преди да счита валидния депозит, същото време, което те изискват за биткойн. Така че това е функционална връзка по отношение на скоростта.

Транзакциите в Dogecoin бяха много евтини доскоро - преди година изпращането на транзакция струваше една пета от цента. Той има малко по-голям капацитет от биткойн, но основната причина е, че почти никой не използва Dogecoin, така че транзакциите в него бяха като да купувате място на празен товарен кораб. Уви, сега, след като туитовете на Мъск вдигнаха Dogecoin от евтинията, тези такси нарастват, като днес са около 1,09 долара.

Досега Питър Шиф можеше да каже: "разбира се, всичко звучи като клонинг на биткойн". И това ни отвежда до важния въпрос: как хората използват валутите. Можем да видим това директно от оценката като съотношение на използване. Това ни казва основно дали хората използват Dogecoin, за да съхраняват спестявания, както правят в bitcoin, или просто използват Dogecoin за транзакции.

Dogecoin днес струва 35 цента или общата му капитализация е 45 млрд. долара. Същевременно 18,6 млн. биткойна в момента са на стойност 1 трлн. долара. Междувременно CoinMarketCap казва, че понастоящем се търгуват 66 милиарда догкойни на ден на стойност около 23 милиарда долара и 1 милион биткойни дневно, на стойност около 55 милиарда долара. Това ни казва сяно, че Dogecoin не е средство за съхраняване на стойност. Може дори да не е много добра среда за размяна, тъй като чистите MOE монети като monero или Dash се търгуват около 4 пъти дневен обем.

Защо пазарът смята, че dogecoin е лошо място за паркиране на спестяванията? Можем да предположим, че като се има предвид, че по същество е изоставен в продължение на 8 години и е населен от очарователни, но неангажирани потребители, той не може да започне да се конкурира със социалната прослойка, използваща биткойн, мрежовите ефекти, доверието и лоялността към марката, отдадеността и стабилността на притежателите. Тази последна точка е важна, като се има предвид, че суверенната атака е последната битка, която уби всички предишни частни пари в историята.

Така че, ако Dogecoin не се разглежда като SOV по солидни причини, това означава, че дори не се конкурира с биткойн. Биткойн не се представя за средство за размяна и не е такова от години. Потребителите го смятат за средство за съхраняване на стойност. Никоя друга криптовалута не се доближава до този статус и със сигурност не dogecoin.

И така, ако dogecoin не се конкурира с bitcoin, с кого се конкурира? Просто е: с други MOE криптовалути и борси. Като се има предвид, че тези решения работят за секунди и имат такси, дори по-ниски от дните на dogecoin преди туитовете на Мъск, не е ясно защо човек би се притеснявал. В този случай dogecoin ще бъде, дори не MOE, а спекулативна криптовалута. Човек, чиято житейска цел е на практика да спекулира с туитове на шегата на Илън Мъск и след това като цикада да остане в латентност за 8 години.

Може ли dogecoin все още да се покачва? Разбира се, спекулативните активи са правило 34 на финансовия свят - те могат да направят всичко. Но основите не са там, за да поддържат трайно търсене на dogecoin, със сигурност не като запас от стойност и, мисля, дори като средство за размяна.