Дългът, който е важно оръжие за борба срещу кризите, е достигнал обезпокоителни равнища в света, и тъй като лихвените проценти се покачват, подтикват участниците в Световния икономически форум в Давос да се замислят за рисковете от бъдещи "дългови кризи", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Държавният дълг е близо 120% спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) при страните с развити икономики, каза днес на "кръгла маса" по темата първият заместник-управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Гита Гопинат. Дългът е нараснал значително и сред нововъзникналите и развиващите се икономики.

Над половината от страните с ниски доходи на населението вече са в критично положение или с висок риск да изпаднат в такова, предупреди Гопинат.

Със сигурност можем да кажем, че сме свидетели на засилване на тези кризисни ситуации, заяви бившият главен икономист на институцията, изключвайки за момента сценарий за "дългова криза" на световно равнище.

След като години наред поддържаха минимални основни лихви, много централни банки прибягнаха към повишаване на ставките, за да противодействат на инфлацията. Това доведе до увеличаване на разходите по заемите на държавите, които продължават да харчат доста, за да поддържат икономиките си, както и компаниите.

"Сега дългът има своята цена, тъй като до неотдавна взимането на заем не струваше почти нищо", каза в понеделник в Давос управителят Banque de France Франсоа Вилерой дьо Гало. "Това е радикална промяна", добави той.

След дълговата криза в еврозоната през 2010-2011 г., континентът е внимателно наблюдаван от МВФ , който се опасява, че едно потенциално ускорение на инфлацията ще доведе до рязко повишение на лихвите, посочи Гита Гопинат.

Шри Ланка изпадна в неплатежоспособност

Шри Ланка изпадна в неплатежоспособност

В страната има остър недостиг на храни